Tuesday 23 August 2016

Italiaanse jamtaartjes


Augustus is bramentijd! Hier in de buurt groeien diverse struiken én mijn ouders hebben twee grote struiken op hun ‘landje’ staan. Voorraad genoeg dus. Sinds 1,5 week zijn ze klaar om geplukt te worden en de teller staat inmiddels al op ruim 2 kg. Best lucratief dus zo’n bramenstruik, want bij de plaatselijke Appie betaal je nog steeds ruim 2.50 voor 150 gram verse bramen.

Maar goed, veel bramen dus. En wat doe je daar dan allemaal mee? De mogelijkheden zijn eindeloos. Jam is de meest voor de hand liggende oplossing. Lekker voor op brood, of…. in gebak! Zoals in deze geweldige Italiaanse jamtaartjes. Het oorspronkelijke recept is van Annabel Langbein uit Simple Pleasures, maar ik heb het een beetje aangepast. Zo gebruikt zij kruidnagel en vanille in het deeg, wat ik heb vervangen door kaneel en kardemom.

Op het eerste gezicht misschien een wat vreemd recept: zoet taartdeeg met olijfolie en wodka?! Maar het eindresultaat is bijzonder smaakvol. De alcohol maakt het deeg volgens Annabel ‘extra zacht’ van smaak. Zij is de expert, dus ze zal het vast wel weten ;) Tijdens het kneden had ik nog zo mijn bedenkingen, door de wodka rook het heel anders dan een normaal taartdeeg (en daardoor dus wat vreemd). Gelukkig verdwijnt die geur volledig tijdens het bakken en blijven er 8 prachtige taartjes over.


Natuurlijk heb ik dit keer bramenjam gebruikt, maar met de vulling valt natuurlijk genoeg te variëren. Dus, waar wacht je nog op? Lekker aan de slag met deze supersnelle taartjes. Want dat ook nog eens: binnen 30 minuten staan ze in de oven, en met nog eens 30 minuten kan je ze al eten. Ideaal dus, voor als je last-minute ineens visite krijgt. Of je haalt ze gewoon uit de vriezer, want deze taartjes lenen zich prima om ingevroren te worden. 


Nodig voor de deegbodem: 
300 g. bloem 
175 g. suiker 
1 tl. bakpoeder
0,5 tl. zout 
2 middelgrote eieren 
80 ml. olijfolie
1 tl. kaneel 
0,5 tl. kardemom 
1 el. wodka
schil van 1 citroen 

Voor de vulling:  
8 royale eetlepels (bramen)jam 

Wat moet je doen? 
Verwarm de oven voor op 170°C (heteluchtoven ca. 150°C)
Vet 8 kleine taartvormpjes in (of 1 lage vorm van 25 cm. doorsnee). 
Meng de bloem, suiker, bakpoeder en het zout in een kom. 
Doe in een andere kom de resterende ingrediënten voor het deeg en meng dit goed. 
Meng het vloeibare mengsel door de droge ingrediënten en kneed totdat je er een mooie gladde bal van kunt vormen. 
Weeg nu 8 porties van 80 gram af (als je de grote taartvorm gebruikt, kan je deze stap overslaan). 
Rol elk deegbolletje uit tot een rondje, dat het vormpje ruimschoots kan bedekken. Bekleed op deze manier de 8 vormpjes en druk het deeg mooi aan. 
Over de randen hangt nu wat deeg. Dit haal je eraf door met een deegroller over de vormpjes te gaan. De overtollige deegresten kan je nu gemakkelijk lostrekken. 
Kneed alle deegrestjes samen tot een bal en laat deze even liggen, terwijl je de vormpjes vult. 
In elk bakje doe je een royale eetlepel jam, die je mooi egaal verdeelt. 
Daarna rol je van het deeg een grote plak. Hier snijd je repen uit, die je op de bovenkant van je taartje legt. Je kan een ruitpatroon maken (zoals ik heb gedaan), de repen door elkaar weven of je fantasie de vrije loop laten. 

Je taartjes zijn nu klaar en hoeven alleen nog maar in de oven. 25 minuten is voldoende om de kleine taartjes goudbruin te bakken. De grote taartvorm heeft ca. 45 minuten nodig om gaar te worden. 
Na de baktijd de taartjes buiten de oven, 5-10 minuten laten afkoelen en uit de vorm halen. 
Zowel warm als koud lekker om te eten. 

Ik ben benieuwd naar jouw bakresultaten! Laat je mij weten wat je ervan vond? 



No comments:

Post a Comment