Saturday, 8 October 2016

Sinaasappel-chocoladetaart

Geïnspireerd door het herfstweer van de afgelopen dagen en onderstaande prachtige foto, maakte ik een heerlijke sinaasappel-amandelcake met chocoladefrosting. Misschien wel mijn lievelingscombi: chocolade en sinaasappel. 
Anyway, deze taart is niet heel moeilijk te maken, maar geeft een fantastisch eindresultaat. Je hebt alleen wat tijd nodig :) Gelukkig is het weekend, dus tijd genoeg om nog snel de boodschappen hiervoor te halen en aan de slag te gaan! 

Amy Chaplin Cake
De taart die als inspiratie diende. De taart op deze foto werd gemaakt door Amy Chaplin en vind je in haar book "At home in the whole food kitchen". De foto is gemaakt door Johnny Miller. 

Ik vind het effect dat kleine, hoge taarten hebben altijd erg mooi. Op de een of andere manier ziet het er daarmee gelijk een tikje luxer uit, dan in een normale springvorm.
Voor deze taart gebruikte ik daarom een springvorm van 20 cm. doorsnede. En omdat mijn oventje helaas heel klein is, maakte ik twee keer een cakebeslag. Heb je een grotere oven én 2 vormen, dan kan je probleemloos een grote lading beslag maken en in één keer beide taartjes bakken. Dat scheelt al snel veel tijd.

Niet zo'n groot taartje nodig? Maak er gewoon één en halveer de hoeveelheid chocoladefrosting.

Nodig voor 1 taart (20 cm. vorm):
100 g. witte basterdsuiker
75 g. kristalsuiker (ik gebruikte mijn vanillesuiker)
175 g. zachte boter
3 eieren
150 g. zelfrijzend bakmeel
100 g. amandelmeel
5 el. sinaasappelsap (= ca. sap van een 1/2 sinaasappel)
1 el. sinaasappelrasp (= ca. rasp van een 1/2 sinaasappel)

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (heteluchtoven ca. 150).
2. Bereid je springvorm alvast voor. Vet deze in met wat boter en bedek de bodem met wat bakpapier. Zo kan je je taart na het bakken gemakkelijk lossen.
3. Doe de boter en suiker samen in een mengkom en klop dit tot een luchtig geheel. Deze stap duurt eventjes, dus wordt niet te snel ongeduldig.
4. Voeg daarna één voor één de eieren toe aan het beslag. Meng dit alles goed.
5. Voeg nu (in gedeeltes) het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel toe.
6. Als laatste voeg je het sinaasappelrasp en -sap toe. Klop het beslag nu nog even kort door en klaar!
7. Doe het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
8. Je vorm kan nu in de oven. Bak in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Een (houten) prikker die je erin steekt, moet er schoon uitkomen.
9. Haal de gare taart uit de oven. Laat 5-10 minuten afkoelen, voordat je de taart uit de vorm lost. De taart kan je nu op een rooster laten afkoelen.

Nodig voor de chocoladefrosting:
200 g. pure chocolade (min.70% cacao)
300 g. zachte boter
200 g. poedersuiker
60 g. cacao
5 el. sinaasappelsap

1. Smelt de chocolade au bain-marie en laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
2. Klop dan de zachte boter licht en romig.
3. Voeg bij de romig geklopte boter beetje bij beetje de poedersuiker en cacao toe, totdat het geheel een glad mengsel is.
4. Meng de gesmolten chocolade erbij.
5. Roer ten slotte het sinaasappelsap erdoor. En klop het beslag nog even (ca. 2-3 minuten) goed door, zodat de frosting mooi glad en glanzend wordt.

De taart samenstellen:
1. Snijd beide taartbodems horizontaal doormidden, zodat je vier lagen taart krijgt.
2. Leg de eerste taartlaag op een bord en smeer de bovenkant in met frosting. Leg hierop de tweede taartlaag. Bedek ook deze met frosting. Zo stapel je de vier taartlagen op elkaar.
Om een mooi afgewerkte bovenkant te krijgen, leg je de vierde laag met de onderkant naar boven.
3. Verdeel de rest van de frosting over de zijkant en bovenkant van de taart. Ik ben gegaan voor een grove afwerking en heb dus alles in één keer erop gesmeerd.
Je kunt ook eerst de gehele taart bedekken met een dunne laag. Laat zit opstijven voor een half uur in de koeling. Je kunt daarna de rest van de frosting er heel strak over verdelen.
4. Ten slotte nog de decoratie. Gebruik hiervoor geschaafde of gehakte amandelen, of chocoladevlokken. Druk ze zachtjes tegen de frosting aan. En klaar!

En zo ziet dat er dan uit:


No comments:

Post a Comment