Friday, 26 August 2016

Zelfmaker: Lunchzakjes

Ik geef het maar direct toe, ik ben zo'n Pinterestverslaafde, met stapels mooie plaatjes en foto's. Waar ik dus regelmatig verlekkerd doorheen scroll, om er vervolgens niets mee te doen. Dat wil zeggen... tot nu toe!


Naar werk neem ik vaak brood mee, maar omdat ik een broodtrommel onhandig vind (want neemt veel ruimte in), doe ik dat elke dag in een plastic zakje. Hartstikke zonde eigenlijk, want zo verbruikte ik al ruim 200 zakjes plastic per jaar, alleen voor mijn lunch. Daarom was ik al een tijdje aan het kijken naar een betere oplossing. En die zijn er ook wel. Zo heeft KeepLeaf hele leuke zakjes. Met helaas een wat minder leuk prijsje. 

Gelukkig bood Pinterest dit keer uitkomst, want ik vond de Reusable Snack Bag! Zoek en gij zult bedolven worden onder de tutorials. Dus: aan de slag! 

Het eindresultaat is helemaal naar mijn zin. Een zakje biedt voldoende ruimte voor mijn lunch. En het voordeel is dat dit zakje bijna geen ruimte meer inneemt, als je je brood eenmaal op hebt. 
Nog meer voordelen: 
- mijn brood blijft lekker vers en droogt niet uit
- niet alleen geschikt voor brood, maar ook voor allerhande snacks. 
- de zakjes zijn wasbaar. 
- ik verspil nu ongeveer 200 zakjes minder op jaarbasis. Oftewel: minimaal 8 euro! Dus binnen 1 jaar heb ik mijn herbruikbare zakjes kostentechnisch al eruit!
- snel te maken. Met de eerste was ik het langste bezig (ongeveer 1,5 uur). Maar als je het eenmaal doorhebt, dan is zo'n zakje binnen een uur klaar. 
- prima geschikt voor restjes stof (afhankelijk van de maat die je kiest). 
- zelf maken betekent ook zelf je afmetingen kiezen!

Een leuke zelfmaker dus, die je nog precies kan maken, voordat het nieuwe schooljaar begint! 

Voordat we beginnen nog twee opmerkingen: 
- Je kunt elke gewenste maat kiezen die je maar wilt. Maak de afmetingen bij stap 1 groter of kleiner naar wens. De maten die ik hier gebruik, leveren een lunch bag op van 7 bij 11 cm (bodem) en 18 cm. hoog (als je het zakje sluit). 
- Ik gebruik aan de binnenkant geplastificeerd katoen. Ik vind het ideaal: het is wasbaar en je kunt het tussendoor eenvoudig met een doekje afnemen. Viezigheid kan je dus gemakkelijk afnemen en wordt niet door de stof opgenomen. Een zakje maken van alleen katoen kan natuurlijk ook. Ik koop geplastificeerd katoen altijd bij de Stoffendienst tijdens het Stoffenspektakel. Je betaalt ongeveer 6,50 voor een coupon van 50x140 cm. en daar kan je heel veel lunch bags van maken! 

Wat heb je nodig: 
- Geplastificeerd katoen 
- Soepele (katoenen) stof. Hier heb ik een dunne jeansstof gebruikt. 
- Een knoop 
- Eventueel een lintje 
- Een naaimachine (geplastificeerd katoen is heel stug, ik raad het niet aan om dat op de hand te naaien). 
- Garen in een geschikte kleur

Hoe maak je het:  
1. Knip uit beide lappen stof een rechthoek van 20x50 cm. 
2. Vouw beide lapjes dubbel met de goede kanten op elkaar en stik de zijnaden door. Je hebt nu dus losse 2 'zakjes'. 3. Trek de bodem in een ruitvorm (zie foto). Teken vanaf de naad op 3 cm.* een lijn en stik deze door. Doe dit aan beide kanten, bij beide zakjes. 
* In plaats van 3 cm. kan je ook een andere afstand nemen. Hoe groter je de hoekjes maakt, hoe vierkanter je zakje wordt. Dus 2 cm. maakt een smal, rechthoekig zakje, 5 cm. zal een bijna vierkant zakje geven. Kies dus wat jij prettig vind, maar zorg dat de afstand bij alle hoeken gelijk is!
4. Zodra je alle vier de puntjes hebt doorgestikt, leg de de bodems van beide zakjes tegen elkaar aan (verkeerde kanten zitten dan op elkaar). Stik nu nogmaals over de hoekjes (je kunt over het stiksel stikken, dat je eerder al hebt gemaakt). 
Beide zakjes zitten nu aan elkaar vast. 
Deze stap kán je overslaan. Het voordeel om ze aan elkaar vast te naaien, is dat je zakje er wat steviger van wordt en de stof minder draait. 
5. Knip de hoekjes vlak langs het gemaakte stiksel af. 6. Nu kan je het hoesje keren: bij mij komt de roze stof (geplastificeerd) aan de binnenkant en de spijkerstof wordt de buitenkant van het hoesje. 

7. Knip aan de bovenkant van je zakje ongeveer 1 cm. stof weg. Doe dit alleen bij de buitenste stof! In mijn geval knip ik dus 1 cm. van de spijkerstof. Zo maak ik de bovenkant egaal en kan ik het zakje afwerken. 8. Nu kan je het binnenste hoesje om de buitenste heen vouwen (zie foto). Geplastificeerd katoen rafelt niet, dus je hoeft op deze manier geen extra zoompje te maken. 
Spelt de stof goed vast. En maak eerst even een proefje van wat restjes. De geplastificeerde katoen is wat stroef om te naaien, omdat het plastic direct op je stoftransport komt. Met een proeflapje kan je even voelen hoe jouw naaimachine hierop reageert. 
Stik daarna het randje om. Je lunchzakje is nu al bijna klaar! 
9. De laatste stap is het opnaaien van de sluiting. Ik heb een reepje spijkerstof vastgezet en een knoop. Op onderstaande foto zie je hoe het zakje sluit. 
Je kan ook een gesp- of houtje-touwtje-sluiting nemen. 
Et violà! Voor 6,50 en wat restjes die ik nog had liggen, heb ik nu meerdere lunch bags! 

Lijkt het jou iets? Zelf zo'n lunch bag maken? 
Ik ben benieuwd naar het eindresultaat, als je ook met deze tutorial aan de slag gaat!


P.S Nieuwsgierig geworden naar mijn Pinterest? Je vindt mij hier

No comments:

Post a Comment